|
|
Mitä hypnoosi on?Sana Hypnoosi tulee kreikkalaisesta mytologiasta; Hypnos oli unen jumala. Ihmisen ollessa hypnoosissa hän on kuitenkin kaikkea muuta kuin unessa. Hypnoosi on täysin luonnollinen äärimmäisen rentoutumisen ja keskittymisen tila, joka tapahtuu meille jokaiselle vähintään kaksi kertaa päivässä; juuri ennen nukahtamista tai heti herätessä unesta.
Toinen hyvä esimerkki tilasta on, kun henkilö katsoo keskittyneesti elokuvaa leffateatterissa. Hän on täysin tietoinen ympärillään istuvista karkkipussia rapistelevista ihmisistä, mutta on vain kiinnostunut ja keskittynyt elokuvan kokemiseen ja kuulemiseen. Milloin tahansa hän voisi kuitenkin halutessaan suunnata huomionsa elokuvan ulkopuolelle, aivan kuten hypnoosissakin. Tilaa voisi kuvailla lähinnä muuttuneeksi tietoisuuden tilaksi, jossa syvästä mukavasta rentoutumisesta huolimatta henkilön tietoisuus on lisääntynyt ja hänen on mahdollista muistaa asioita, jotka muuten ovat painuneet unholaan.
Hypnoosissa oleva ihminen kuulee koko ajan mitä ympärillä tapahtuu, mutta keskittyy lähinnä terapeutin ääneen ja omiin tuntemuksiinsa. Hypnoosissa ollessa keho toimii aivan normaalisti, asiakas pystyy puhumaan ja muistaa myös kaiken jälkeenpäin. Kaikki hypnoosi on itsehypnoosia, joten terapeutti vain auttaa asiakasta saavuttamaan tämän rentoutumisen tilan. Ketään ei voi väkisin hypnotisoida, joten terapia onkin täydellistä yhteistyötä asiakkaan ja terapeutin välillä. Terapeutti voi esim. kehottaa asiakasta kuvittelemaan erilaisia positiivisia mielikuvia, tai muistamaan sekä uudelleen kokemaan tapahtumia omasta menneisyydestään. Kaikki kontrolli säilyy kuitenkin asiakkaalla ja halutessaan hän voisi milloin tahansa keskeyttää hypnoosin vain avaamalla silmänsä. Näin ollen hypnoosiin "jääminen" on täysin mahdotonta.
Hypnoosi ei myöskään ole mikään valheenpaljastuskone, joten jos asiakas ei jotain asiaa itsestään halua kertoa, niin hän ei sitä myöskään tee. Näin ollen pelko siitä, että hypnoosissa ollessaan voisi joutua tekemään jotain naurettavaa, tai että paljastaa jotain mitä ei haluaisi kertoa, ovat täysin aiheettomia. Lavahypnoosiesitykset ovat sitten oma lukunsa, jossa työkaluna on sama hypnoosi, mutta sitä käytetään vain yleisön viihdyttämiseen ja esitykseen osallistuvat tietävät joutuvansa tekemään hölmöjä asioita.
Terapia on täysin luottamuksellista ja perustuu asiakkaan ja terapeutin väliseen yhteistyöhön, jonka tarkoituksena on muuttaa ei-toivottuja käyttäytymismalleja, vapautua vanhojen uskomusten rajoitteista ja parantaa elämisen laatua. Hypnoosia käytetään mitä erilaisimmissa tilanteissa perinteisen terapian lisäksi, mm. urheilusuoritusten parantamisessa, kivun lievityksessä ja paranemisen nopeuttamisessa erilaisissa hoidoissa, synnytyksessä ja jopa rikosten selvittämisessä. Se on koulutetun terapeutin käyttämänä täysin vaaraton, luonnollinen ja rentouttava tila, joka ei oikeastaan tunnu miltään ihmeelliseltä, mutta jälkeenpäin olo on kuitenkin energinen, hyvä ja positiivinen.
Mihin tarvitaan hypnoosia? Hypnoosi itsessään ei ole lainkaan terapeuttista, vaan sen ainoa tehtävä on mahdollistaa työskentely alitajunnan kanssa, jonne kaikki muistot ja tunteet ovat tallennettuna. Normaalisti niihin muistoihin ei päästä käsiksi, koska järki estää sen sanomalla "mitä sitä vanhoja kaivelemaan" tai "sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee"... Hypnoosin avulla järjelle annetaan tehtäväksi keskittyä johonkin muuhun asiaan, jolloin alitajunta saa mahdollisuuden avata oman muistojen arkkunsa terapeuttista tarkastelua ja positiivisia muutoksia varten.
| | |
|