|
|
Kliininen HypnoterapiaMitä on kliininen hypnoterapia ja mitä siellä tehdään? Terapian siemen alkaa itää jo ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien kun asiakas kertoo hieman taustastaan sekä pääpiirteittäin siitä millaisesta ongelmasta tai oireesta on kysymys. Tässä vaiheessa terapeutille muodostuu jo käsitys siitä onko hypnoterapia asiakkaalle paras mahdollinen apu siinä tilanteessa. Kun asiakas saapuu ensimmäiselle terapiakäynnille hänelle varataan siihen aikaa n. 2,5h. Tänä aikana käydään läpi mm. asiakkaan tärkeät elämänvaiheet, perhetausta, tämän hetkinen elämäntilanne ja varsinainen ongelma tai oire. Lisäksi asiakas saa lisätietoa mm. mielen ja alitajunnan toiminnasta, hypnoosista ja hypnoterapiasta.
Ensimmäisellä käyntikerralla asiakas saa itselleen myös hypnoosiäänitteet, joissa on terapiaa ja positiivisia muutoksia tukevia suggestioita. Tarkoituksena on, että asiakas kuuntelee mielellään kerran päivässä yhden äänitteen ikään kuin itsehoidollisena osuutena. Näin terapian positiivinen vaikutus jatkuu ja vahvistuu myös käyntikertojen välillä.
Toisella käyntikerralla aloitetaan varsinainen hypnoterapia (n. 2h), joka etenee rakentavasti kerta kerralta tuoden lopuksi selvyyden ongelman tai oireen alkuperäiseen syyhyn. Oireen aiheuttanut alkuperäinen tapahtuma (useimmiten sattunut lapsuudessa) käsitellään nyt aikuisen ihmisen elämänkokemuksella ja viisaudella, jolloin siihen saadaan uusi terveempi näkökulma ja oirekin yleensä lievenee tai jopa poistuu kokonaan samassa yhteydessä palaamatta enää takaisin.
Miksi kliininen hypnoterapia toimii? Olen aina sanonut, että jos ihmiset hoitaisivat järjellään kaikki ongelmansa, niin kenelläkään ei niitä ongelmia olisi... ja yritys hoitaa pelkällä järjellä ja logiikalla tunnepuolen asioita on suorastaan järjetöntä!
Yksi tämän terapiamuodon hienouksista ja ainutlaatuisuuksista onkin se, että tässä työskennellään suoraan alitajunnan kanssa, jossa on siis kaikki koetut tapahtumat tallennettuna, aivan kuten tietokoneen kovalevyllä. Alitajunnalla on vain yksi aikamuoto - NYT. Jos esim. asiakas aina jännittää joutuessaan puhumaan ihmisille, niin hypnoosia hyödyntäen mennään ajassa takaisinpäin siihen hetkeen elämässä kun ensimmäistä kertaa oli se sama tunne. Alitajunnan esille tuoma tapahtuma käydään terapeuttisesti uudestaan läpi ikäänkuin reaaliajassa, sillä alitajunta kokee ko. tapahtuman kuin se tapahtuisi juuri nyt. Samaan aikaan tietoinen mieli, eli järki, on nykyhetkessä, tietäen kaiken sen mitä tähän päivään mennessä on oppinut ja kokenut. Kun työskennellään molempien mielen osa-alueiden kanssa yhtaikaa, pystytään saamaan aikaiseksi pysyviä positiivisia muutoksia, huolimatta siitä onko alkuperäisestä tapahtumasta kulunut kuukausi tai vaikka 40v.
Kenelle hypnoterapia sitten sopii? Hypnoosin käyttö terapeuttisena apuvälineenä on hyödyllistä kaikille muuten terveille ja henkisesti tasapainoisille ihmisille, mutta joilla jokin ongelma tai oire estää elämästä täyspäiväisesti nauttimisen.
Kliininen hypnoterapia vaatii kuitenkin asiakkaalta "perinteisiä terapioita" enemmän omistautumista ja halua muutosten aikaansaamiseen. Pelkkä viikottainen vastaanotolla käyminen ei riitä, vaan asiakas vastaa omalta osaltaan terapian edistymisestä mm. kuuntelemalla päivittäin hypnoosiäänitettä, pitämällä ns. merkittävistä unista päiväkirjaa sekä kiinnittämällä huomiota itsessä tapahtuviin positiivisiin muutoksiin. Asiakas on myös tietoinen siitä, että viikottaisia terapiakäyntejä tulee olemaan n. 5-7, tarpeesta riippuen.
Hypnoterapiaa ei käytetä skitsofrenian, psykoosin tai muun vakavan mielen sairauden hoidossa, koska näissä tapauksissa muut terapiamuodot ovat tilanteeseen sopivampia.
| | |
|